Bitcoin Spor Gibi

Yazar Isimsiz, Tercüme Yirmibir LLM🇹🇷

Son zamanlarda #bitcoin'in nasıl çalıştığını ve merkeziyetsiz olduğunu bir spor oyunu bağlamında açıklamaya başladım. Bu, yaygın soruların çoğunu yanıtlamaya yardımcı oluyor:

S: Futbolu kim icat etti?
C: Gerçekten önemli değil. Dünyadaki herkes oynayabilir. Orijinal icat eden kişi kuralları değiştirmek ya da kendine puan vermek isterse, bu bizim için bir anlam ifade etmez. Oyunumuz hakkında ne düşündüğünü umursamıyoruz.

S: Oyunun başında kim var?
C: Kimse başta değil, sadece hepimiz oynamaya karar verdik. Hepimiz kuralları biliyor ve uyguluyoruz, eğer biri hile yaparsa, oyundan atılır. Eğer biri kendine hak etmediği puanlar verirse, onu görmezden geliriz.

S: Kuralların değişmeyeceğini nasıl bilebiliriz?
C: Oynamaya başladığımızda hepimiz bu kuralları kabul ettik ve bu kurallarla oynamaya devam etmek isteyenler devam edecek, eğer biri değişiklik yapmak isterse, başka bir yerde oynamak zorunda kalacak.

S: Hacklenemez mi?
C: Her şey kamuya açık bir şekilde görünür. Hepimiz tüm sahayı ve tüm skorları görebiliriz. Eğer biri hile yaparsa, hepimiz bunu bilir ve onlara gitmelerini söyleriz.

S: Neden bir değeri var?
C: Hepimiz oynamaya karar verdik, bu yüzden bizim için bir değeri var. Biri katılmak isterse, puanlarımızı ve değerimizi kabul etmek zorunda kalacak.

Ben değer veriyorum, bu yüzden değeri var. Değer öznel bir kavramdır.

S: Yasaklanmaz mı?
C: Belki, ama bu sadece ayaklarıyla top oynayan birkaç insan, kimseye zarar vermiyor, bu yüzden hükümet belki oynamanızı engelleyebilir, ama ayağınızla bir topa vurma konseptini yasaklayamaz, oyun bir şekilde devam eder.

S: Katılmalı mıyım?
C: Ne istersen yap. Ben futbol oynamaktan keyif alıyorum, sen de katılabilir ya da fakir kalmaktan keyif alabilirsin.

Diğer Makaleler