Bitcoin şuna benzer...

Yazar Oleg Andreev, Tercüme Kemal🇹🇷

Bitcoin fiziksel nakit gibidir: işlemler geri döndürülemez ve onu kullanmaktan siz sorumlusunuzdur. Eğer cüzdanınızı kaybederseniz, paranızı da kaybedersiniz. Bitcoinleri sizin için tutması için birine verebilirsiniz, ancak bu herhangi bir bankada olduğu gibi olacaktır: paranızla kaçmayacakları konusunda onlara güvenmeniz gerekir.

Bitcoin fiziksel nakitden farklıdır: istediğiniz kadar saklayabilirsiniz ve hiç yer kaplamaz. İnternet üzerinden herkese gönderebilirsiniz. Sahtesini yapmak imkansızdır. Bir saniyede veremezsiniz: işlemin gerçekleştiğini gerçekten garanti etmek için, kriptografik kanıtın network tarafından üretilmesi için 10-15 dakika beklemeniz gerekir. (Editörün notu: Bu makalenin yazıldığı tarihten bu yana Lightning Network, bitcoin'i bir saniyenin altında anlık işlemlere olanak sağlayacak şekilde yükseltti)

Bitcoin altın gibidir: istenildiği zaman üretilemez, sınırlı miktarda vardır ve bu miktar uzay-zaman sürekliliğine (çoğunlukla zamana) dağılmıştır. Bitcoin elde etmek için birinin size vermesi ya da sizin madencilik yapmanız gerekir. Altın gibi Bitcoin de parlaktır: güzel mühendisliği, yerleşik sözleşme programlama dili, makul teşvikleri ve zorlamadan uzak özgürlükçü vaadi ile insanları kendine çeker.

Bitcoin altından farklıdır: Bitcoin arzı planlı madencilik yoluyla tamamen sabittir (saatte sadece belirli miktarda bitcoin üretilir). Kimsenin aniden bir bitgold dağı bulmayacağı veya asteroitlerde madencilik yapmayacağı garantisine sahipsiniz. Altının aksine, Bitcoin üretim zorluğu, üretim programını sabit tutmak için madencilik çabalarına göre ayarlanır. Dünyadaki tüm altını bir günde çıkarabilirsiniz, ancak bilgisayarlar ne kadar hızlı olursa olsun Bitcoin ile bu asla mümkün olmayacaktır. Artan madencilik çabaları üretim programını yalnızca biraz esnetebilir ( network zorluğu saatte 6 blok üretecek şekilde ayarlar, ancak network sürekli büyürse kısa bir süre için saatte 7-8 blok üretebilir).

Bitcoin bir banka gibidir: bilgisayarlar, veri tabanları ve işlemler vardır. Veri tabanları, gelen ve giden tüm ödemelerin tüm geçmişini saklar: kim kime ne kadar gönderdi. Her şey dijitaldir. Altın kasaları ya da kişisel kasalar yoktur, sadece tek bir "defterde" muhasebe tutulur.

Bitcoin bir bankadan farklıdır: herkes kendi veritabanının diğer herkesinkiyle aynı defter verilerini içerdiğini doğrulayabilir. Defteri güncellemekten ve kurcalanmadığından emin olmaktan sorumlu bir yönetici yoktur. Herhangi bir kişi istediği kadar hesaba sahip olabilir ve tüm hesaplar takma isimlidir (kişi kimliğini kendisi açıklamadığı sürece). Defter isim saklamaz, sadece bakiyeleri ve hesap numaralarını saklar. "Kısmi rezerv", yani banka gerçekte sahip olduğundan daha fazla para ödünç verme olasılığı yoktur. Aslında, bitcoin defterinde borç yoktur: ya adresinizde para vardır ve tamamen sizindir ya da yoktur ve onu hiç kullanamazsınız. Ayrıca Bitcoin, karar verme sürecini birkaç kişi arasında veya zamana yaymak gibi yeni şeyler yapmak için parayı "sözleşmelerle" programlamaya izin verir.

Bitcoin Monopoly parası gibidir: madeni paralar herhangi bir değer taşımayan soyut simgelerdir. İnsanlar bu oyunu oynamayı seçtikleri için onlara değer verirler. Aslında aynı şey altın ya da başka herhangi bir para için de geçerlidir.

Bitcoin Monopoly parasından farklıdır: sınırlı sayıda token vardır ve kimse bunları taklit edemez. Bu da onları altın veya gümüş sikkeler gibi dünyaca tanınan bir biriktirilebilir para için iyi bir aday haline getiriyor.

Bitcoin bir pil gibidir: normalde boşa harcanacak fazla enerjiniz varsa, bunu madenciliğe dönüştürebilirsiniz. Ortaya çıkan bitcoinler gezegenin herhangi bir yerine ışık hızıyla seyahat edebilir. Birkaç yıl boyunca tam olarak kullanılamayacak dev bir hidro baraj inşa ederseniz, madencilik, geliştirme maliyetlerini kısmen dengeleyen anında bir gelir sağlar. Bazı insanlar Bitcoin'in bu şekilde yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişi hızlandırmaya yardımcı olabileceğine inanıyor.

Bitcoin bir pile benzemez: Bitcoin enerjiyi geri vermez, sadece emer. Ayrıca, elektrik maliyeti dalgalandığı için makineleri dünyanın çeşitli yerlerine yerleştirmek ve açıp kapatmak karlı değildir: eğlenceli bir arbitraj olacaktı, ancak madencilik ekipmanı atıl kalmasına izin vermeyecek kadar hızlı değer kaybediyor.

Bitcoin Git gibidir: Git'te (dağıtık bir sürüm kontrol sistemi) tüm değişiklikleriniz kriptografik hash'lerle korunan bir zincir halinde düzenlenir. En son hash'e güveniyorsanız, önceki tüm bilgileri (veya herhangi bir bölümünü) herhangi bir kaynaktan alabilir ve yine de beklediğiniz gibi olduğunu doğrulayabilirsiniz. Benzer şekilde, Bitcoin'de tüm işlemler bir zincir (blok zinciri) halinde düzenlenir ve doğrulandıktan sonra, nerede depolandıklarına bakılmaksızın, zaten güvendiğiniz bir hash'e bağlanan bir hash zincirini kontrol ederek blok zincirinin herhangi bir parçasına her zaman güvenebilirsiniz. Bu da doğal olarak dağıtık depolamayı ve kolay bütünlük kontrollerini mümkün kılar.

Bitcoin, Git'ten farklı olarak herkesin tek bir dal üzerinde çalışmak için çabaladığı bir yöntemdir. Git'te herkes birkaç dala sahip olabilir ve tüm gün boyunca bunları çatallayabilir ve birleştirebilir. Bitcoin'de kimse çatalları "birleştiremez". Blok zinciri aslında bir işlem geçmişi ağacıdır, ancak her zaman en büyük bir dal (değeri olan) ve hiçbir değeri olmayan bazı tesadüfi mini dallar (en fazla bir-iki blok uzunluğunda) vardır. Git'te içerik dallardan daha önemlidir, Bitcoin'de konsensüs içerikten daha önemlidir.

Bitcoin Bittorrent gibidir: network tamamen merkeziyetsizdir, tek bir "darphane" veya "banka" yoktur. Blok zinciri Bittorrent'teki tek bir dosya gibidir: kriptografik olarak doğrulanır ve birçok bilgisayar arasında paylaşılır. Madenciler de dahil olmak üzere her katılımcı eşit şartlarda hareket eder. Network'ün bir parçası kesintiye uğrarsa, işlemler diğer parçalar üzerinden akabilir. Tüm network çökse bile, işlemlerle ilgili bilgiler binlerce bağımsız bilgisayarda saklanmaya devam eder ve kimsenin parası kaybolmaz. İnsanlar birbirlerine tekrar bağlandıklarında, hiçbir şey olmamış gibi işlem göndermeye devam edebilirler. Hem Bitcoin hem de Bittorrent nükleer bir savaşta hayatta kalabilir çünkü bilgi radyoaktif hale gelmez ve güvenli bir şekilde çoğaltılabilir.

Bitcoin Bittorrent'ten farklıdır: birçok bağımsız "dosya" yerine, her zaman büyüyen tek bir dosya vardır: blok zinciri. Ayrıca, en önemli katılımcılar: madenciler çalışmaları için gerçek parayla ödüllendiriliyorlar.

Bitcoin ifade özgürlüğü gibidir: her işlem, nerede ve nasıl olursa olsun telaffuz edilebilen kısa bir genel mesajdır. Eğer bazı madenciler mesajı duyarsa, onu blok zincirine ekler ve bu mesaj sonsuza dek tarihe geçer. Herkes onu görecek ve kimse onu silemeyecektir.

Bitcoin ifade özgürlüğünden farklıdır: bir şeyi söylemenin bir bedeli vardır. İşlem, başlangıçta sahip olmanız gereken coinleri hareket ettirir. Yani her aptal bağıramaz, yalnızca ilk etapta bir miktar coin elde etme liyakatine sahip olanlar bağırabilir. Ayrıca, spam içeriyorsa veya yeterli ücret içermiyorsa madenciler işlemi reddedebilir. Yani kimse kimseye kalbinin iyiliğinden dolayı özgürlük sağlamaz, ancak herkes gönüllülük esasına göre işbirliği yapmaya çalışır.

Bitcoin bir toplumsal sözleşme gibidir: saf bir kültürel olgudur. İnsanlar ona bu şekilde davrandıkları ve onu tutmaya ve kurallarına saygı göstermeye cesaret ettikleri sürece para olarak çalışır. Teknoloji sadece bu sözleşme için gerekli tesisatı sağlamak için gereklidir.

Bitcoin bir toplumsal sözleşmeye benzemez: okullarda öğretilen türden bir sözleşme değildir. Esnek değildir ve herhangi bir yönetici tarafından dayatılmaz. Herkesin uymayı seçtiği, dolayısıyla mevcut mutabakata ağırlık katan bir kurallar bütünüdür.

Bitcoin sihirli internet parası gibidir: olduğu gibidir.

Orijinal Makale
İlk yayınlanma tarihi: 10/12/2017

Diğer Makaleler